Osmanlı Kokuları ve Önemi
Osmanlı Kokuları Ve Önemi pek çok kokunun da tarihi ile ilgili bilgi sahibi olmamızı sağlıyor. Kokular oldukça eski çağlardan beri insanlık tarihi için oldukça önemli bir yere sahip olmuştur. Güzel kokular ise tarih öncesine dayanan bir geçmişe sahiptir. Osmanlı döneminde de güzel kokular her zaman oldukça önemli bir alan olarak ayrı tutulmaktadır. Eski Mısır döneminden beri günümüze kadar gelmiş olan güzel kokular ve kokuların önemleri hakkında merak ettikleriniz için yazımıza göz gezdirebilirsiniz.
Eski dönemlerde kokular günümüzde kullanılan alanlardan daha geniş bir şekilde tercih edilmekteydi. Cenazeler ve tabutlar için özel kokuların hazırlandığı tarihteki kaynaklardan anlaşılmaktadır. Bunun yanı sıra alternatif tıp içerisinde de pek çok kokunun tedavi edici yanlarından yararlanılmaktadır.
Günümüzde de kokuların insanları psikolojik olarak etkilenmesine neden olduğu tespit edilmiştir. Spa veya meditasyon gibi çok farklı alanlarda da güzel kokuların insan zihni üzerindeki etkilerinden yararlanılmaktadır. Osmanlı dönemine bakıldığında da güzel kokuların saraylarda ve evlerde de sıkça tercih edildiği görülmektedir. Özellikle Osmanlı döneminde de kokuların sakinleştirici ve iyileştirici etkilerinden alternatif tıp içerisinde kullanıldığını söylemek mümkündür.
Osmanlı Kokuları
Osmanlı kokuları ve önemi saray kültürü için çok ayrı bir yere sahiptir. Gül suyunun ve buhur yakmanın Osmanlı saray kültürü içerisinde sıkça kullanıldığı kaynaklardan da bilinmektedir. Özel işçilik ve el emeği süslemeler ile birlikte hazırlanan Osmanlı dönemindeki buhurdanlıklar özellikle koku kültürüne ne kadar önem verildiğinin de bir göstergesidir.
Gül Suyu
Gül suyu hem Osmanlı kültüründe hem de İslamiyet’te oldukça öneli bir yere sahiptir. Türklerin ise gül suyunu güzel ve iyileştirici bir koku çeşidi olarak çok eski zamanlardan beri kullandığını söyleyebiliriz. Pek çok eserde bahsedilen gül suyu Osmanlı kültüründe de buhurdanlıklarda ve parfüm şeklinde esans olarak tercih edilmekteydi.
Osmanlı döneminde gül suyu gülabdan adı verilen özel şişelerin içerisinde sunulmaktaydı. Taze gül yaprakları Osmanlı döneminde özenli bir şekilde toplanarak özel işlemlerden geçirilerek gül suyu elde edilmekteydi. Özellikle tarihe tanıklık eden ve Osmanlı dönemine özel bir simge olarak bilinen gülabdan şişeleri de gül suyu ile birlikte anılmaktadır.
Amber Ve Misk
Osmanlı döneminde tüm güzel kokular aslında hijyenin de en önemli göstergelerinden biridir. Bunun için gül suyu başta olmak üzere amber ve misk kokuları da yine Osmanlı saray kültüründe oldukça sık tercih edilen kokular içerisinde yer almaktadır.
Genellikle amber ve misk kokularının padişahlar için özel dini gecelerde sunulduğunu Osmanlı kaynaklarından öğrenebilmekteyiz.
Buhur Ve Buhurdanlar
Sadece gül suyu değil Osmanlı kokuları içerisinde buhur çeşitlerinin de çok önemli yere sahip olduğu bilinmektedir. Buhur kelimesinin Türkçe karşılığının tütsü olarak açıklanabilindiğini de ayrıca belirtmek gerekmektedir. Bu buhurlar özel olarak hazırlanan ve yakıldığı zaman güzel kokular sunan bitkilerden elde edilmekteydi.
Buhurların yakılması için de özel buhurdanlar Osmanlı döneminde yine el işçiliği ile özel olarak hazırlanmaktaydı. Buhurdanlara yerleştirilen buhurlar Osmanlı saray kültüründe sıklıkla tercih edilmekteydi. Sürekli olarak odanın güzel bir kokuya sahip olmasını sağladığı için Osmanlı saray kültüründe pek çok farklı aromaya sahip olan buhurların kullanıldığı bilinmektedir.
Osmanlı Kokusu
Osmanlı kokuları saray kültüründe sadece saray odalarında tercih edilmemektedir. Padişahların güzel kokular ile ilgili oldukça hassas bir tavır sergilediklerini pek çok kaynaktan görebiliyoruz. Özellikle buhur kullanımı padişahlar için ayrı bir öneme sahiptir.
Örneğin padişahlar camiye gitmeden önce gidecekleri camilerde buhurların yakıldığı ve caminin daha hoş bir kokuya sahip olmasını sağladıklarını söyleyebiliriz. Sarayın güzel koku ihtiyacının büyük bir bölümünün farklı aroma ve kokulara sahip olan buhur çeşitlerinden karşılandığını da ayrıca belirtebiliriz.
Osmanlı saray odaları dışında buhur çeşitleri pek çok konak, tekke ve ev içinde de tercih edilmektedir. Özellikle dini özel gecelerde daha hoş bir ambiyans oluşturmak için buhur çeşitlerinin ve gül suyunun sıkça kullanıldığı bilinmektedir.
Osmanlı kokuları ve önemi içerisinde kokuların kullanıldığı araç ve gereçler de oldukça önemli bir yere sahiptir. Özel üretilen şişeler ve buhurdanlar bunun en önemli göstergesidir.
Osmanlı sarayı içerisindeki özel el işçiliğine sahip olan buhurdanlar ve gülabdanlar kokuların ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Ayrıca model ve işçilik açısından da Osmanlı kültüründe bu şişeler ve buhurdanlar da zenginliğin bir göstergesi olarak da önem taşımaktadır.
Osmanlı Saray Kokuları Esansları Modelleri
https://www.osmanlipazar.com/saray-kokulari
- Rukn-i Yemani kokusu
- Makam-I İbrahim Kokusu
- Kanuni Kokusu
- Beyaz Misk Kokusu
- Babüsselam Kokusu
- Rehyan Çiçeği Kokusu
- Safran Kokusu
- Zehretül Haliç Alkolsüz Parfum
- Sandal Kokusu
- Zümrüt Kokusu
- Osmanlı Hanedan Kokusu
- Menar Kokusu
- Kamboçya Kokusu
- Kureyşi kokusu
- Nilüfer Kokusu
- Ravza Kokusu
- Misk Amber
- Oud Kokusu
- Ud Esansı
- Kabe Örtüsü Kokusu
- Cennetül Firdevs Kokusu
- Lavanta Esansı
- Gül Yağı Esansı
- Yasemin Esansı
- Yuşa Esansı